Туршиите и техните ползи за здравето на човек
Секция: Здраве
21 Ноември 2019 18:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Туршиите и техните ползи за здравето на човек

/КРОСС/ Зимнината в буркани, така предпочитана през хладните дни, има своите ползи за здравето.

Основно място заема фактът, че при консумирането на зимнина се засилва метаболизма на човек.

Това е от значение при борбата с килограмите.

Ферментиралите ензими, които се отделят от зеленчуците в процеса на ферментация, се усвояват много лесно от организма и подобряват функционирането на червата.

Дрождите, които се образуват при този процес, помагат да се намалят нивата на всякакви захари и дава възможност организма да усвои храната и да я обработи по-лесно и по-добре. Млечно-киселите бактерии, които се съдържат във всяка туршия, имaт yникaлнoтo cвoйcтвo дa пpeдoтвpaтят тpaнcфopмиpaнeтo нa чpeвнитe eнзими в кaнцepoгeнни.

Според специалисти туршиите съдържат значително количество витамини, ензими, омега-3 мастни киселини и пробиотици. Има се предвид домашно приготвените зимнини. Тези, в чийто състав е включен чесън, са изключително подходящи в борбата с настинките през зимните месеци.

Както самите продукти, така и марината от туршията, оказва своето благотворно действие на организма. Тя съдържа изключително голямо количество електролити, които са важни за водно-солевия баланс на организма. В нея се съдържа калий, който възпрепятства появата на мускулни спазми след тренировка, без да насища организма с излишни въглехидрати.

При някои хора марината от туршия действа разхлабващо, което способства за намаляване на теглото.

Важно е да се отбележи, че за естествено ферментирали храни се считат тези, които са минали процеса на сол и вода без други добавки и топлинна обработка. Това изключва част от туршиите, в които се използва оцет, олио и стерилизиране.