Руската Дума забрани продажбата на смартфони и компютри без руски приложения
Секция: Технологии
21 Ноември 2019 15:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руската Дума забрани продажбата на смартфони и компютри без руски приложения

/КРОСС/ От 1 юли 2020 г. в Русия няма да може повече да се продават електронни устройства, включително компютри, смартфони и телевизори, ако на тях предварително не са инсталирани руски приложения.

Това ще стане, ако горната палата на парламента и президентът одобрят проект на закон, който днес бе окончателно приет от Държавната дума. Пълният списък на продуктите, кои са задължителните програми и редът за тяхното инсталиране ще определи правителството на Русия.

Според депутата Алексей Канаев така щели да бъдат защитени правата на потребителите, както и да се помогне за развитието на руски компании от информационно-технологичния сектор, "като ги постави в равноправна високо конкурентна среда" с чуждите корпорации.

Автори на инициативата са трима депутати, които през лятото предложиха и още един закон (той още не е минал на първо четене) за административната отговорност на продавачите на техника без инсталирани руски програми. Според тях глобата от 1 януари 2021 г. трябва да бъде 50 - 200 хиляди рубли (706 - 2825 евро) за юридически лица и 30 - 50 хиляди рубли (424 - 706 евро) за длъжностни лица.