Оксфордският речник обяви думата на годината
Секция: ЛЮБОПИТНО
22 Ноември 2019 09:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оксфордският речник обяви думата на годината

/КРОСС/ Определиха думата на 2019 г. Според Оксфордския речник това е изразът „аварийно положение на климата" (climate emergency). В речника изразът е обяснен като „ситуация, изискваща спешни действия за спиране на климатичните промени и предотвратяване на потенциално необратими щети върху околната среда в резултат на това". Този израз беше избран поради нарастващото обсъждане на темата в обществото и интересът на хората към климатичните проблеми през 2019 година, съобщава БГНЕС.

Словосъчетанието е било използвано 100 пъти по-активно тази година, отколкото през предишната. Според авторите на речника хората започват да използват думи по климатични теми все по-често. Краткият списък включва изразите „климатични действия", „климатична криза", „свързана с климата тревожност" (еко-тревожност).

Миналата година за думата на годината беше избрано прилагателното „токсичен" (toxic). Авторите приписват популярността на думата на ситуацията около „случая Скрипал", както и на дейностите на движението за антисексуален тормоз #MeToo.