Фонд на фондовете започва пазарни консултации за кредити насочени към микро, малки и средни предприятия
Секция: ИКОНОМИКА
22 Ноември 2019 11:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фонд на фондовете започва пазарни консултации за кредити насочени към микро, малки и средни предприятия

/КРОСС/ Фонд на фондовете започва подготовката на нов продукт за финансиране на малкия бизнес. Първият етап е провеждането на пазарни консултации, които имат за цел да се постигне оптимална структура на продукта. Като се базира на възможностите за предоставяне на средства за споделяне на риска и определи параметрите на финансовия инструмент, Фонд на фондовете ще идентифицира настоящите потребности на пазара и потенциалните финансови посредници.

Средствата са осигурени по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020 (ОПИК), съфинансирана със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Процедурата ще е в съответствие с целите на ОПИК и особеностите на целевата група. Прилагането на инструмента ще облекчи трудностите, изпитвани от предприятията при търсене на достъпно като цена финансиране, свързано с нивото на риск, на което ги определят банките. Това ще допринесе за подобряване на достъпа на компаниите до външно финансиране при изгодни условия.

Бюджетът на инструмента е 29 млн. лв. и ще подкрепи нов портфейл от кредити в размер на 41 млн. лв., при които до 70% от всеки кредит ще се финансира от Фонд на фондовете. Конкретните параметри на заемите ще бъдат определени след приключване на пазарните консултации. Финансирането е подходящо за подпомагане закупуването на машини, оборудване, автомобили, както и лизинги, оборотни средства и др.

Консултациите се провеждат от 21 ноември 2019 г. до 12 декември 2019 г. (включително), като заинтересованите лица биха могли да изразят желание за участие на телефонен номер: +3592 801 40 50 или на електронна поща: office@fmfib.bg
След приключване на консултациите резултатите от тях ще бъдат обобщени и оповестени в доклад, който ще бъде публикуван на страницата на Фонд на фондовете.