Русия и Турция разкриват нови наблюдателни пунктове в Сирия
Секция: Русия
23 Ноември 2019 12:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия и Турция разкриват нови наблюдателни пунктове в Сирия

/КРОСС/ Турция и Русия може да се договорят в близките дни за създаване на наблюдателни пунктове в Сирия, заяви в интервю за катарската телевизия Ал Джазира турският министър на отбраната Хулуси Акар, предаде ТАСС и БТА.

"Вярвам, че в близките дни съвместните руско-турски патрули ще бъдат още по-успешни и полезни. Ние продължаваме да полагаме усилия за установяване на пълен режим на прекратяване на огъня, за да могат хората в региона да се върнат към нормалния и спокоен живот. Във връзка с това ние извършваме необходимата координация с Русия в определени райони на Сирия. Освен турско-руските патрули се водят и преговори за създаване на няколко наблюдателни пункта, в близките дни ще имаме по-определена информация по този въпрос", каза Акар.

На 9 октомври Турция предприе операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/, разглеждани от Анкара като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/. По-късно Анкара преустанови военната операция, след като сключи две отделни споразумения с Вашингтон и с Москва, предвиждащи изтегляне на СЗН от повечето от техните позиции в пограничния район.

Операцията даде възможност на Анкара да установи контрол над ивица в близост до границата си с дължина 120 километра и дълбочина от трийсетина километра между градовете Тал Абияд и Рас ал Айн. Съвместните руско-турски патрули се осъществяват съгласно меморандума от Сочи, договорен от президентите на Турция и Русия на 22 октомври.