КИНОМАНИЯ отдава почит на американската актриса Джуди Гарланд
Секция: Шоубизнес
23 Ноември 2019 18:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КИНОМАНИЯ отдава почит на американската актриса Джуди Гарланд

/КРОСС/ "Мога да живея без пари, но не мога да живея без любов.", това споделя легендарната американската актриса и изпълнител Джуди Гарланд. Спечелила сърцата на милиони хора по света, тази година Киномания ще зарадва и българските почитатели на кинозвездата, отдавайки ѝ почит с един от незабравимите филми с нейно участие „Роди се звезда". Прожекцията на филма ще бъде в кино „Люмиер Лидл" на 24 ноември от 13:00 ч.

Историята на залязващия алкохолизиран актьор, който открива талантлива млада жена, грижи се за кариерата ѝ, цени се за нея и накрая се самоубива, е заснета най-напред през 1937 г. Версията на Джордж Кюкор от 1954 г. с участието на Джуди променя сценария и прави героинята певица.

Освен със забележителните си актьорски качества, Гарланд е позната на публиката и с личната си житейска история. Днес, знаейки за проблемите с наркотиците, провалените концерти и смъртта ѝ, причинена от свръхдоза лекарства, е невъзможно да не оценим колко пророчески се оказва филмът „Роди се звезда" за живота на Гарланд. Лентата представя двете страни на едно актьорско изпълнение - като резултат от артистичността, техниката и възприятието на публиката от една страна, но и като откровение на личната интимност, уловена от филмовата камера.

Бляскавата кариера на Джуди започва още от ранна детска възраст. Само на 13 години тя сключва договор с Метро Голдуин Майер (Metro-Goldwyn-Mayer) - компания, която я превръща в легенда с ролята ѝ на Дороти в „Магьосникът от Оз", а изпълнението ѝ на песента „Отвъд дъгата" ("Over the rainbow") е оценено високо от критиците и публиката и се превръща в песен номер едно на столетието.

Киномания е част от Културния календар на Столична община.