"Ок, бумър" или новото име на пропастта между поколенията
Секция: Коментари
24 Ноември 2019 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Ок, бумър" или новото име на пропастта между поколенията

/КРОСС/ Фразата "Ок, бумър" се разпространи като горски пожар из социалните мрежи. Онлайн дебютът ѝ е през 2018-а и оттогава насам "Ок, бумър" е навсякъде и е твърде вероятно детето да ви парира с нея, когато започнете изречение с "По мое време..."

Фразата визира бейби бумърите - родените през 50-те и 60-те години на миналия век - и се употребява пейоративно, за да омаловажи събеседника, независимо от датата му на раждане, типизирайки го като старомоден, тесногръд, предубеден - с това значение фразата влиза в популярните онлайн речници.

"Ок, бумър" прозвуча даже от трибуната на новозеландския парламент. 25-годишната депутатка от Зелената партия Клои Сварбик произнася реч по повод законопроект за нулеви въглеродни емисии и бива прекъсната от по-възрастен депутат с обвинението, че е твърде млада. Тя парира забележката с "Ок, бумър" и продължава.

Според "Ню Йорк Таймс" фразата бележи поколенчески разлом, тя е демаркационната линия, разделяща различните генерации, които днес се срещат не само в семейството, но - за първи път в историята - и на работното място, където поради влошената икономическа ситуация не е изключено да съжителстват хора от т.нар. "безгласно поколение" на 40-те, същинските бумъри от 50-те и 60-те, циниците от поколението Х, милениалите, и даже поколението Z - двайсетгодишните.

И понеже живеем в тънкообидни времена, в които е трудно да се изразиш, без да засегнеш някого, фразата вече се тълкува като обида и вади на повърхността понятието ейджеизъм (от англ. age - възраст - бел.ред.) - дискриминация на възрастова основа.

Разбира се, възрастовите деления не са от вчера и "Ок, бумър" не е повод да сведем дневния ред на обществото до непреодолими различия и зееща паст от неразбиране - за това призовава "Вашингтон пост": "Моралната паника за младите и младежкото негодувание от същата тази паника често се появяват във време на скоростни промени - пише Холи Скот. - Иронията е, че милениалите и зетърите наследиха прекомерното фокусиране върху младите, което беше характерно и за младите от 60-те - точно бумърите, визирани във фразата."

Но свеждането на разнородни проблеми до поколенческа вражда опростява нещата. Позоваването на поколенческа идентичност винаги е било зов за солидарност, но невинаги уцелва пулса на днешния ден. През 60-те разделението беше по линията овластени - лишени от власт, а не млади срещу стари. По същия начин, ако днес задълбаем в разделението между преддигитални и дигитално родени поколения, има опасност да опростим широката и бързопроменяща се картина на съвременния живот. Ок, бумър?