Пясъчната дига на плажа в Созопол е почти премахната
Секция: Туризъм
24 Ноември 2019 13:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пясъчната дига на плажа в Созопол е почти премахната

/КРОСС/ Пясъчната дига на Централния плаж в Созопол вече е почти премахната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Само часове след като министър Николина Ангелкова разпореди съоръжението да бъде съборено, концесионерът започна действия. В неделя министърът на туризма бе в Созопол, за да разговаря с местните хора, подали сигнал срещу изграждането на дигата.

„Винаги търсим обратна връзка с хората, ако има проблеми - решаваме ги заедно с консенсус и това ще продължи и в бъдеще", каза Ангелкова пред гражданите на Созопол.

Разпоредената от нея спешна проверка установи, че има разминаване с уведомлението от концесионера, изпратено на 28 октомври до Министерството на туризма, Басейнова дирекция и общината. Инспекцията показа, че при изграждане на дигата в Созопол е изземван пясък от заливаемата площ. Затова министърът разпореди възстановяване на съществуващото положение на плажа и неустойка по договора от 6900 лв. В същото време дигите са изключително важни защитни съоръжения и не бива да бъдат отричани, те се ползват за защита на ивиците и инфраструктурата от морски бури навсякъде по света.