110 г. от рождението на Димитър Димов в Библиотеката на София
Секция: КУЛТУРА
25 Ноември 2019 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
110 г. от рождението на Димитър Димов в Библиотеката на София

/КРОСС/ Българският П.Е.Н.-център и Столична библиотека ще отбележат 110 г. от рождението на българския писател и драматург Димитър Димов – един от класиците на българската литература.

От 1942 г. Димов сътрудничи с разкази, пътеписи, откъси от романи и драми във вестниците „Литературен глас“, „Литературен фронт“, „Мир“, „Народна култура'“, „Отечествен фронт“, на списанията „Септември“, „Театър“.
Творбите му го представят предимно като майстор на психологическия и социалния роман. От 21 март 1964 г. до смъртта си е председател на Съюза на българските писатели.
Димов е автор на над 20 научноизследователски труда, а след 1966 в архива му са открити нови планове и ръкописи за 2 книги върху теорията на отражението.
Д. Димов утвърждава в българската литература модерен художествен стил, който се отличава с психологическо проникновение, интелектуална задълбоченост, остра конфликтност и тънък усет към богатството на езика.
Героите му, носители на силни чувства и амбиции, са детерминирани чрез социалните и нравствените стълкновения на епохата, за което оказва влияние както острото социално зрение на писателя, така и личното увлечение по идеите на Зигмунд Фройд, Фридрих Ницше, Анри Бергсон и творчеството на Октав Мирбо.
Писателя ще представи проф. Светлозар Игов.
На събитието ще присъства и дъщерята на Д. Димов – Теодора Димова, която е сред ярко изявените съвременни български писатели. ще бъдат показани първи издания на Димов от фондовете на Столична библиотека, сред които „Осъдени души“, 1945 г., „Тютюн“, 1951 г. и др.
На 26.11.2019 г.,  от 18:00 ч. в Американския център на Библиотеката на София, пл. „Славейков“ 4а, за да отбележим заедно бележитата годишнина.