На гости в селото на Дядо Коледа - страната на чудесата
Секция: Туризъм
25 Ноември 2019 19:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На гости в селото на Дядо Коледа - страната на чудесата

/КРОСС/ Добре дошли в Рованиеми - входната врата към Лапландия и финландския Арктически кръг.

Домът на Дядо Коледа. Едно място, където можете да си направите снимка с по един крак от двете страни на Арктическия кръг.

Селото на Дядо Коледа е такова, каквото всяко дете винаги си е представяло, че е – снежна зимна страна на чудесата с един добродушен старец, който всеки ден се грижи за тях. Неговата работилница и помагачи показват как се справя той, докато пощенската станция е изложила част от 600 000-те писма, получавани всяка година от цял свят, от които около една трета получават отговор.

Един неустоим магазин, пълен с джуджурии, осигурява десетки хиляди коледни подаръци, които могат да бъдат изпратени вкъщи с пощенското клеймо на селото на Дядо Коледа (или срещу символично заплащане имате възможност да добавите името на вашето дете в списъка на получателите на пощенска картичка от Дядо Коледа).

Макар да има 6500 саами, живеещи в Северна Финландия днес, и номадският им живот с отглеждане на северни елени да отива към своя край, тяхната културна идентичност и обичаи се пазят живи с гордост във впечатляващия носител на награда научен център „Арктикум“, показващ живота над Арктическия кръг.

Прелестният ресторант „Опипойка“ набляга на лапландската кухня: стандартната сьомга и прясна риба винаги присъстват, но опитайте необичайния пикантен стек от северен елен и лосово варено, с десерт, приготвен от местни диви къпини.

Кой да знае, че може да се похапне толкова добре в Арктическия кръг?