Песента на славея идва със "Светоглас"
Секция: КУЛТУРА
26 Ноември 2019 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Песента на славея идва със "Светоглас" Популярният квартет представя третия си самостоятелен албум в СГХГ

/КРОСС/ Третият самостоятелен албум на квартет "Светоглас" е вече факт. В него са включени само народни песни, част от концертни изпълнения в чужбина. "Песента на славея" ни носи толкова нужните днес съзвучия с мистериозната сила на българските гласове и стремежа те да получат универсален обхват в глобалния свят. "Светоглас" ни повежда не толкова назад към миналото и традицията, а повече напред, към бъднината на тази новоосветена традиция", посочва проф. Лозанка Пейчева.

Вокалната формация "Светоглас" е създадена през 2009 г. и е първата българска мъжка вокална група за фолклорна и църковна полифонична музика.

С уникалните си гласове и магнетично сценично присъствие, с разнообразната си програма и различен прочит на традицията, "Светоглас" се нарежда сред най-популярните и обичани български фолклорни формации.

Участници в нея са Даниел Спасов и Милен Иванов (водещи на популярното  предаване на БНТ "Иде нашенската музика" и солисти на хор "Мистерия на българските гласове"), както и младите певци Виктор Томанов и Станимир Иванов. "Светоглас" има своите престижни самостоятелни турнета в Норвегия, Русия, Испания, Великобритания, Белгия, Италия, Колумбия, Унгария, Турция, Швеция, Франция.

Певците са участвали на фестивала за духовна музика в Драмен - Норвегия, фестивала за църковна музика "Maestro de la Roza" в Овиедо - Испания, международния музикален фестивал в Картахена - Колумбия, фестивала "Три култури" в Мурсия - Испания, международния фестивал за църковна музика "Fausto Flamini" в Рим, международния фестивал "Musiche della Terra" в Чериана - Италия, изнасят концерт в престижната зала на фондация "Juan March" в Мадрид - Испания.

Наред с международните си участия изпълнителите имат много концерти в България, записи в БНР, участия в БНТ.

Албумът "Песента на славея" предлага музикално пътешествие към песенния фолклор от всички етнографски области на България.

Песните в него звучат красиво, защото са съчетание от високи естетически критерии с интимното преживяване на изпълнителите.

Те разкриват на слушателите как музикалните звуци от миналото може да бъдат вдъхновение за съвременните творци и публиката.

Издател е "Gega new", с финансовата подкрепа на сдружение "Фолклорен извор" - с. Царевец, община Свищов.

Официалното представяне е на 28 ноември от 19 ч. в Софийската градска художествена галерия и е посветено на 140-годишнина от обявяването на София за столица на България.