Туристическият бранш смята за абсурдна идеята за регулация на онлайн резервациите
Секция: Туризъм
26 Ноември 2019 12:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Туристическият бранш смята за абсурдна идеята за регулация на онлайн резервациите

/КРОСС/ "В момента голяма част от хотелиерския бизнес е на тъмно. На морето приходите от събрания туристически данък е плачевен", заяви Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори по повод предложението свободното предлагане на апартаменти да се регулира и те да се приравнят като хотели и къщи за гости.

От своя страна Румен Драганов от Института за анализ и оценка на туризма подчерта, че това е тема, която отдавна е на дневен ред не само в България, но и в Европа. Проблемът със споделените пътувания по принцип и тези платформи за споделени пътувания разбуни духовете в цяла Европа - и във Франция, и в Германия, и във Великобритания, не само по отношение на хотелските услуги, но и по отношение на транспортните услуги, изтъкна той.

Според него атаката е срещу неплащането на данъци, от което се оплакват много от кметовете. Като пример Драганов посочи София. По негови думи за 2018 г. Столичната община е планирала 3 100 000 лв. приходи от туристически данък, но е събрала едва 2 400 000 лв.

Попов подкрепи думите му, заявявайки, че в момента има "статистическо затъмнение" относно легловата база у нас. Той посочи, че по данни на Националния статистически институт в цялата страна тя е 330 000 легла, докато според него те всъщност са близо 3 милиона.

"Как ще категоризираш 3 милиона легла в България? Абсурд", обобщи предложението той.

Попов е на мнение, че в общините в Северозападна България и в планинските райони къщите за гости трябва да бъдат освободени от всякакъв данък, за да могат изобщо да съществуват.

Категоризацията е изключително тромава и несвойствена за Министерството на туризма дейност, съгласи се и Драганов. Според него, ако се преминава към такава, трябва да се избере абсолютно облекчен режим.