Гешев щял да промени нагласите, че главният прокурор е недосегаем
Секция: ПОЛИТИКА
26 Ноември 2019 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гешев щял да промени нагласите, че главният прокурор е недосегаем

/КРОСС/ Иван Гешев коментира решението на президента да подпише указа за назначаването му и да отвори широк дебат за промени в Конституцията, свързани със статута на главния прокурор.

Това, което коментирах с президента Радев, е същото, което той изложи в обръщението си. Президентът ме уведоми, че ще иска промени в Конституцията, обясни Гешев.

Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и да отговои на очакванията на българските граждани за повече справедливост. В голямата си част това, което каза президента е, че обществото очаква повече справедливост, заяви новоизбраният главен прокурор на излизане от Президентството.

 Не знам какво е мнението на президента за мястото на прокуратурата, но моето мнение е, че трябва да остане част от съдебната власт, което е и мнението на голяма част от прокурори, следователи и съдебни служители. Не съм чул какво точно смята президентът да се промени, а че ще има широк дебат, коментира още Гешев.

Той не бил съгласен с внушението, че прокуратурата е причина за всякакви проблеми в тази държава.

Това мнение се опитвал да наложи "един политико-олигархичен кръг. Именно според този кръг, прокуратурата е виновна за всички проблеми в държавата и отрича, че има проблеми, които следват да бъдат изчистени, е мнението на Иван Гешев.

Разделителната линия е дали спазваш закона. Явно предвид реакцията, която беше спрямо процедурата за избор, е реакция на притеснение. Трябва да се притесняват всички хора, които не спазват закона, повтори старата си теза наследникът на Цацаров.

Иван Гешев се закани да развенчае мита, че главният прокурор е недосегаем. Щял да го направи с обяснение на гражданска прозрачност.

Не бил съгласен политиците постоянно да подават сигнали към главния прокурор. Защото "главният прокурор не е пощенска кутия, има компетентни прокуратури". За мен е по-рационално българските политици да си внасят сигналите където трябва, а не да си правят реклама на гърба на главния прокурор, е тезата на Гешев.
Наследникът на Сотир Цацаров смята, че прокуратурата се отчита достатъчно. Все пак добави, че "някои неща могат да бъдат подобрени в тази насока".

На въпрос дали, ако Сотир Цацаров заеме поста председател на КПКОНПИ, той ще встъпи по-рано в длъжност, Иван Гешев не се нае да коментира.