Двама загинали при взрив и голям пожар в „Пирогов“
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Ноември 2019 07:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Двама загинали при взрив и голям пожар в „Пирогов“

/КРОСС/ Голям пожар избухна в „Пирогов“ около 4 ч. сутринта в сряда. Двама души са загинали, а други 100 човека бяха евакуирани. 15 души са обгазени, сред които и двама полицаи.

Огънят е тръгнал от стая във Второ вътрешно отделение, намиращо се на втория етаж на болницата. В стаята е имало кислородна бутилка, която е избухнала. От взрива се е срутила част от стена. Загиналите са тежко болни пациенти, които са били на командно дишане.

Сигналът за инцидента е получен в оперативния център на Столичната пожарна. Незабавно към мястото на инцидента са изпратени осем пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби, които успели да локализират и потушат огъня около 25 минути след избухването му.

В болницата незабавно пристигнаха министрите на вътрешните работи и на здравеопазването – Младен Маринов и Кирил Ананиев, както и шефът на пожарната гл. ком. Николай Николов.

Във Второ вътрешно отделение се намирали тежко болни пациенти, някои от които – трудноподвижни. Общият им брой е бил около 60.

Пожарът е потушен.

„Това е отделение за тежко болни хора. Поздравявам персонала за това, което е направил. Спасени са десетки човешки животи. Ситуацията е под контрол.“

Заместник-директорът на болница „Пирогов“ проф. Николай Габровски уточни, че причината за инцидента се изяснява. „По принцип голяма част от болните в това отделение са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород.

Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние, няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на този инцидент.

Всички са преместени по други структури и отделения. Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Останалите пациенти са в добро компесирано състояние. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние „, каза още проф. Николай Габровски.

По-рано екипи на полицията и пожарната евакуираха пациентите, които се намират в отделението на болницата. Част от тези, които са най-трудно подвижни, бяха изнесени на ръце.

На мястото на инцидента има и следователи. По случая е образувано и досъдебно производство.