Депутатите обсъждат промени в Закона за висшето образование
Секция: ПОЛИТИКА
27 Ноември 2019 07:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите обсъждат промени в Закона за висшето образование

/КРОСС/ Депутатите ще обсъдят днес на първо четене промени в Закона за висшето образование. С тях  се дава възможност Съветът на настоятелите при държавните висши училища да включва в състава си и представител на общината, в която е седалището на ВУЗ-а.

Със законопроекта се предвижда изготвяне на Национална карта на висшето образование, която се приема с акт на Народното събрание.

С промените се дава възможност работодатели да сключват договор със студенти за осигуряване на стаж по време на обучение и на работно място след успешното им завършване.

Разходите за подготовката на тези студенти ще се осигуряват напълно или частично от държавния бюджет, като е предвидено и възстановяването им при неизпълнението на договора.

За улеснение на реализацията у нас на младите хора, получили образованието си във висши училища в чужбина, ще се въведе двумесечен срок за признаването на дипломите за висше образование. Със законопроекта се цели подобряване на връзката между висшето образование и реалната икономика.