Трябва ли Airbnb и Booking да влязат в туристическите регулации?
Секция: Туризъм
27 Ноември 2019 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трябва ли Airbnb и Booking да влязат в туристическите регулации?

/КРОСС/ Отдаването на имоти под наем чрез онлайн платформи като Airbnb и Booking не е туристическа услуга, защото се предлага съвсем различен продукт. Ние не предлагаме услугите на традиционните хотели. Това каза Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов във връзка с предложението тези имоти задължително да се категоризират като места за настаняване по Закона за туризма. 

"Потребителите на нашия продукт са различни. Те търсят по-различно изживяване от хотелските услуги. Клиентите искат да разполагат с удобствата на един апартамент като кухня, пералня и други, които не намират в хотелите".

Иван Велков, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация и член на УС на Българската стопанска камара (БСК), също изрази мнение, че това не е туристическа услуга.

„Концепцията да се отдават имоти под наем в България изостава като обеми, стил и добри практики от редица други европейски държави. Това е коренът на проблема“.

Според него проблемът е в дефицита на нормални пазарни отношения.

По думите му краткосрочното отдаване под наем е търговска дейност.

"Ние имаме проблем в управлението на сградите. Негативните отношения към част от тази дейност се появяват, когато ползвателите на услугата не спазват общоприети правила за шум. Негативите от това няма как да бъдат разрешени с категоризация на имота".

Павлов коментира, че повечето собственици на тези имоти са физически лица и плащат имотен данък и такса смет.

„Ако предложението бъде прието, собствениците ще имат непосилни задължения".