Христо Проданов: Предложението на Валери Симеонов и Менда Стоянова за електронните платформи за настаняване е грешно
Секция: ПОЛИТИКА
27 Ноември 2019 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Проданов: Предложението на Валери Симеонов и Менда Стоянова за електронните платформи за настаняване е грешно

/КРОСС/ „Когато нещо се мисли в последния момент и се внася в Народното събрание „на пожар”, то винаги се оказва грешно. Предложението на Валери Симеонов и Менда Стоянова за електронните платформи за настаняване е такова и няма да доведе до реални резултати”, каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов пред медиите в парламента.

Той добави, че всеки, който излиза на пазара в България, е задължен да плаща данъци, а една голяма част от апартаментите за гости, за които говорят Стоянова и Симеонов в предложението си, не ги плащат.

„Начинът, по който се предлагат тези промени – чрез категоризация на апартаментите, не е работещ, защото най-малкото общините нямат ресурса да ги регистрират. Най-лесният начин, по който може да се постигне резултат, е патентен данък на брой легла в апартаментите за гости като те се регистрират на юридически или физически лица и на точен адрес. Това е нужно, за да може всички тези апартаменти, които само в София са над 2500 и работят със сайтове за резервация, да бъдат контролирани”, обясни Проданов.

Той коментира, че ако собствениците на такива апартаменти за гости платят патентен данък и се регистрират във въведената единна система за туристическа информация, една голяма част от този бизнес ще излезе на светло. „Тези хора трябва да си плащат данъци като всички останали и да излязат на светло, но мерките, които предлагат колегите, не са правилни”, категоричен бе Христо Проданов.