Управляващите искат регистрация на имотите от Airbnb и другите платформи
Секция: Туризъм
27 Ноември 2019 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Управляващите искат регистрация на имотите от Airbnb и другите платформи

/КРОСС/ Апартаменти и стаи, които не са регистрирани според действия Закон за туризма, няма да могат да бъдат отдавани под нам чрез платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Facebook и други.

Това предвиждат законовите промени, внесени от Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов („Обединени патриоти“/НФСБ) между двете четения в Закона за държавния бюджет за 2020 година.

„Промените, които правим, касаят единствено и само онлайн платформите, чрез които се продават хотелски настанявания в апартаменти и стаи за гости. Единствената цел на тези промени е всички тези хора да си плащат данъците, като останалите“, обясни днес пред журналисти Стоянова, която е и председател на бюджетната комисия в парламента.

Тя е категорична, че новите текстове не отежняват бизнеса, нито пък спират онлайн платформи да оперират на българския пазар. Според нея единствената им цел е имотите, чрез които се осъществява този вид бизнес, да бъдат вписани в Националния регистър на местата за настаняване, а собствениците им да си плащат данъците. Според готвените промени обектите, отдавани под наем, няма да подлежат на категоризация.

На въпроса дали новите текстове са лобистки, в интерес на хотелиерите, Менда Стоянова отговори: „Винаги ще има такива обвинения. Аз мога да потвърдя, че както обикновено аз внасям само лобистки текстове за бюджета“.

Колегата ѝ Валери Симеонов също коментира темата, както и обсъжданата в обществено пространство информация, че като собственик на хотели той е поставен в конфликт на интереси, внасяйки подобни текстове.

„Става въпрос за манипулация и оклеветяване. Аз не съм собственик на нито един хотел, нито на стая за гости. Второ – фирмата, която управлявах допреди 4 години, е собственик на два хотела. Единият е в Златоград, а другият – в Малко Търново. Няма особен наплив на отдаване на апартаменти или стаи за гости там“, обясни Симеонов.

Според него подобни обекта за настаняване са почти изцяло в „сивия бизнес“ и не плащат „нито една стотинка“ данъци, за разлика от всички други, регистрирани по Търговския закон. „Идеята на внесените промени е да се ограничи незаконното извършване на търговска дейност, което създава неравностойност между тези, които са регистрирани и са ощетени от паралелната услуга“, аргументира се той.

Опозицията обаче изрази несъгласие с готвените промени.