Откриха огромна черна дупка с маса 70 пъти по-голяма от Слънцето
Секция: Наука
28 Ноември 2019 08:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха огромна черна дупка с маса 70 пъти по-голяма от Слънцето

/КРОСС/ Астрономи откриха огромна черна дупка в Млечния път, която е толкова голяма, че поставя под въпрос съществуващите теории за еволюцията на звездите, предаде Франс прес, като се позова на публикация в научното издание "Нейчър".
Звездната черна дупка наречена LB-1 е на 15 000 светлинни години от Земята и има маса, която е 70 пъти по-голяма от тази на Слънцето.

"Черни дупки с такава маса дори не трябва да съществуват в нашата галактика, според повечето настоящи теории за звездната еволюция", казва Лю Цзифън, професор от китайската Национална астрономическа обсерватория, който е начело на екипа, проучвал LB-1.

"Мислим, че най-масивните звезди, чиито химически състав е типичен за нашата галактика, би трябвало да разпръскват по-голямата част от техния газ в мощни звездни ветрове, когато се доближат до края на живота си и следователно да не оставят след тях такава масивна черна дупка", допълва експертът.

И докато Млечният път, от който е част и нашата Слънчева система, съдържа около 100 милиона звездни черни дупки, LB-1 има маса, която е два пъти по-голяма от онова, което учените са мислели за възможно.

"Сега теоретиците ще трябва да отговорят на предизвикателството и да обяснят как се е формирала тази черна дупка", казва китайският учен.

За изследователя Давид Рейце от Калифорнийския технологичен институт, който не е участвал в изследването на LB-1, астрономите започват едва да разбират изобилието на черни дупки и механизмите на тяхното формиране.

"По принцип звездните черни дупки се появяват след експлозии на свръхнова, но според теориите в сила, те имат маса, която е по-малка с 50-60 пъти от тази на слънцето", казва той пред Франс прес.

По-голямата маса на LB-1 ще означава следователно, че черната дупка не може да е била произведена от свръхнова. "Това означава, че ние имаме работа с нов тип черна дупка, създадена от друг физически механизъм", допълва специалистът.

LB-1 беше открита с помощта на китайския телескоп ЛАМОСТ от международен екип, включващ китайски, американски и европейски учени. Те първо използвали телескопа в търсене на звезди в орбита около невидими обекти - знак, че звездата може да е в орбита около черна дупка. Други кадри от най-големите оптически телескопи в света са потвърдили размера на LB-1