Европарламентът призова 7 страни да ратифицират Истанбулската конвенция
Секция: СВЯТ
28 Ноември 2019 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европарламентът призова 7 страни да ратифицират Истанбулската конвенция

/КРОСС/ С огромно мнозинство - 500 „за", 91 „против" и 50 „въздържал се", Европейският парламент гласува незаконодателна резолюция за присъединяването на ЕС Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. Сред нейните вносители е и евродепутатът Илхан Кючюк.

Одобреният текст призовава седемте държави, които са я подписали, но още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство, да го направят без отлагане.

Евродепутатите осъждат атаките и кампаниите срещу Конвенцията в някои страни, които са основани на умишлено неправилно тълкуване и невярно представяне на нейното съдържанието пред обществото.

ЕП също така потвърди позицията си в подкрепа на целевото заделяне на 193,5 млн. евро за дейности за предотвратяване и борба с основаното на пола насилие в рамките на програмата „Права и ценности" на ЕС.

Справка на вота показва, че в подкрепа на документа са гласували само двама от българските евродепутати - един от съвносителите на документа Илхан Кючюк и Атидже Алиева-Вели от „Обнови Европа".

Преобладаващата част - Асим Адемов, Андрей Новаков, Александър Йорданов от ЕНП, Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от групата на европейските консерватори и реформисти са били против.

Интересен факт е, че от Прогресивния алианс на социалистите и демократите има единствено 3-ма против и това са българските евродепутати Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов.

Въздържали са се Радан Кънев, Андрей Ковачев, Емил Радев, Ева Майдел от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от социалистите.