Батерии за ВЕИ и кораб на водород разработват учени по национална програма
Секция: Наука
28 Ноември 2019 16:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Батерии за ВЕИ и кораб на водород разработват учени по национална програма

/КРОСС/ Научни разработки за съхранение на енергия от възобновяеми енергийни източници, ефективни методи за улавяне и оползотворяване на въглероден диоксид и възможности за приложението на водорода в транспорта ще бъдат представени на 2 декември от 10:30 часа в зала „Проф. Марин Дринов" на БАН. Постиженията са с потенциал за практическо приложение и са осъществени през първата година от изпълнението на Национална научна програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита" (ЕПЛЮС).

В рамките на програмата е разработен проект на речен плавателен съд, задвижван с водород и слънчева енергия. Учените тестват електронна система за консумираната мощност при движение на демонстрационен тролейбус по мрежата на градския транспорт в София, както и технологична схема за елиминиране на основните замърсители от отпадъчни потоци води за полупромишленото производство на микроводорасли. Сред научните постижения са също положителен електрод за литиево-йонна батерия с нова структура; зеолитни адсорбенти за улавяне на въглероден диоксид, получени от отпадни въглищни пепели; фотосинтезиращи биогоривни елементи с използване на висши водни растения.
Националната научна програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита" (ЕПЛЮС) е финансирана от Министерството на образованието и науката.