Руското правителство спасява котешкото население от студа
Секция: ЛЮБОПИТНО
29 Ноември 2019 07:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руското правителство спасява котешкото население от студа

/КРОСС/ Руската зима е нарицателно за непоносим студ. В преспите на Русия са измръзвали войниците на Наполеон и Хитлер, затворниците от ГУЛАГ и... бездомните котки.

Точно заради тях преди дни правителството на Руската федерация, оглавявано от Дмитрий Медведев, издаде постановление в многоетажните домове задължително да има отворен отдушник към мазетата. Целта, обяснена от самия Медведев и от вицепремиера Виталий Мутко, е да се гарантира оцеляването на бездомните животни - най-вече на котките, които не могат да оцелеят в непоносимите студове. Прозорците към мазетата трябва да бъдат отворени целогодишно, за да се осигури възможност на котките да влизат и излизат, когато си пожелаят.

Постановление №1498 от 23 ноември е напълно сериозно и вече е парафирано.

Дмитрий Медведев е истински фен на котките. Любимият му котарак Доротей е бил във фокуса на медиите неколкократно. След слух през 2012-а в Туитър, че е изчезнал, е било организирано издирването му. Включили са се потребители от цял свят. Медведев тогава лично публикува снимката на Доротей, за да докаже, че „котето никъде не е бягало".
Доротей е бил обявяван за едно от най-влиятелните животни в света. Смъртта му през 2014 г. все още е само предмет на спекулации и догадки, но собственикът му - министър-председател на Русия - очевидно е поел под крилото си всички котки в страната.