Вицепрезидентът: Освен знанията трябва да дадем на децата си любовта към България
Секция: ПОЛИТИКА
29 Ноември 2019 10:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът: Освен знанията трябва да дадем на децата си любовта към България

/КРОСС/ „Най-голямата награда за всеки учител са успехите на неговите ученици. Но освен знанията трябва да дадем на децата си любовта към България. Най-ценното признание за вашия труд, отдаденост и енергия, уважаеми учители, открих в думите на един от вашите възпитаници: Всеки път, когато посещавам българското училище, се чувствам по-близко до родния ми дом България." С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към учителите от Български детски хор и училище „Гергана" - Ню Йорк.

Вицепрезидентът бе гост на концерт-спектакъла „Дойдох! Изпях! Победих!" на Класа по музикален театър. Учениците представиха оригинална драматизация на български език по 13 известни бродуейски песни. След представянето на спектакъла в Българското училище във Виена „Св. св. Кирил и Методий" децата гостуваха в София. Концертът бе заключителното събитие от честванията на 15-ата годишнина на Български детски хор и училище „Гергана" в Ню Йорк. По повод годишнината и като признание за професионализма и активната дейност за съхранение и разпространение на българския език и култура Илияна Йотова удостои училището с почетния плакет на вицепрезидента.

„През последните няколко години успях да се срещна с наши сънародници в различни точки на света - от Франция, през Украйна, Молдова, Казахстан, до Сиатъл и Лос Анджелис в САЩ. Извън границите на България почувствах толкова много любов към родината. Докоснах се до малки парченца от България, разпръснати по целия свят. Днес вълнението ми е още по-голямо, защото имам честта да ви посрещна в България, на родна земя и да ви поздравя с „Добре дошли!", заяви в приветствието си вицепрезидентът Йотова.

Илияна Йотова поздрави учителите за нестандартния метод, с който привличат интереса на децата към българския език и българската култура - чрез силата и красотата на музиката.

Вицепрезидентът пожела на учителите и родителите заедно да продължават да разказват на децата славната приказка за България, да ги учат да бъдат горди българи. „Съхранявайте и разпространявайте българщината", призова Илияна Йотова.

Вицепрезидентът бе подготвила подарък-изненада за участниците и зрителите - рецитал от актрисата Иванка Шекерова на „Похвално слово за българката" по стихове на Ивайло Балабанов, в които се възпява силната, непокорна и предана на род и родина Гергана.