Неонатологията в УМБАЛ-Пловдив с благодарност към дарителите
Секция: Здраве
29 Ноември 2019 17:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неонатологията в УМБАЛ-Пловдив с благодарност към дарителите

/КРОСС/ Водосвет за здраве и благополучие на екипа в Отделението по Неонатология в УМБАЛ-Пловдив отслужиха отец Теодосий и отец Петър в параклиса на болницата - „Св. Пантелеймон". В навечерието на големите християнски празници те осветиха хляб и червено вино, които бяха раздадени на пациентите и персонала. След службата двамата свещеници обиколиха отделението, за да благословят най-малките пациенти на болницата и техните родители.
Медиците отправиха благодарност към Бог, че в последната година им изпрати толкова щедри и човечни дарители, с тяхна помощ Неонатология разполага с високотехнологична медицинска апаратура и има възможността да прилага най-съвременно лечение.
Със съдействие на младежите, членове на Rotaract Club Plovdiv-Puldin, бе закупен билирубинометър, който по щадящ начин изследва кръвните показатели на новородените с жълтеница.
От фондацията на световноизвестната френска изпълнителка Силви Вартан подариха две реанимационни маси, а от Асоциацията на банките в България - висок клас кувьоз.
Благородните жестове започнаха преди година, когато отделението получи Pampers Preemie Protection - единствените пелени в страната, предназначени за бебета, родени през втория триместър на бременността с екстремно ниско тегло.
Специална благотворителна инициатива организираха в помощ на отделението преподаватели и ученици от училище „Черноризец Храбър" в район „Тракия", към която се присъединиха и родители. Събраната сума бе връчена на ръководството.

След участие във форум, организиран от puls.bg - "Бременност и детско здраве", от фирма ИКЕА подариха обзаведен кът за кърмене и преповиване.
От преди около месец ръка на най-малките пациенти протегнаха възпитаниците на Езикова гимназия „Иван Вазов", които провеждат кампания за събиране на капачки и вече подариха средствата от първите предадени количества.
В момента отделението ни е пълно - грижим се за около 30 бебета, сред тях има 3 двойки близнаци, а всяка година лекуваме 1100-1200 бебета, посочи началникът д-р Диана Аргирова. Тя отбеляза, че голяма част от малките пациенти идват от всички общини в Пловдивска област, от региона на Смолян и Кърджали. Постъпват недоносени деца, но и значителен брой от новородените, на които медиците помагат да преодолеят редица проблеми. „Изключително благодарни сме на всички спомоществователи, дори и тези, които не споменаваме, защото без тяхната подкрепа качеството на живот на тези деца няма да е същото, заяви д-р Аргирова. - Нека отбележа, че в кореспонденцията с Франция безкористно ни помага пловдивската преводачка Петя Пейчева."