Задържане под стража за психиатърката, източила половин милион от НЗОК
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Ноември 2019 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Задържане под стража за психиатърката, източила половин милион от НЗОК

/КРОСС/ Окръжната прокуратура в Пловдив ще поиска най-тежката мярка "задържане под стража" за психиатърката, която е заподозряна в източването на половин милион лева от Здравната каса. В кооперацията, където се помещава кабинетът ѝ, рядко са виждани пациенти. Схемата е започнала да действа според анализа на първите данни още през 2017 година.

Една от версиите, говоря абсолютно примерно, тъй като говоря за версии за дело, по което разследването е на една седмица. Една от версиите е, че недобросъвестни лекари грубо казано са лъжели пациентите си, че ще им го инжектират срещу пари и са ги продавали на пациентите тези лекарства. Това коментира Атанас Илиев, зам.-районен прокурор. Може да има и пациенти, които не желаят да влизат в процедурата с НЗОК, просто защото желаят анонимност. Едва ли на всеки е приятно да знаят за него, че страда от това заболяване, допълни прокурорът.

Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив, коментира, че възползвайки се от тази схема и от това, че лекарствата са скъпо струващи, лекар психиатър създава едни фиктивни диагнози на лица с такова заболяване - пароидна шизофрения, след което създавайки документи с невярно съдържание или неистински документи, фактически накрая се снабдяват с тези лекарства, които те продават и по този начин сме установили към настоящия момент. че НЗОК е ощетена с близо половин милион.

На този етап прокуратурата в Пловдив е събрала достатъчно доказателства, за да повдигне обвинения на д-р Инна Бончева. Разследването е в много начален етап, обясниха прокурорите.