Херо Мустафа: Сътрудничеството в областта на енергетиката е ключова тема за Белия дом
Секция: ПОЛИТИКА
29 Ноември 2019 13:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Херо Мустафа: Сътрудничеството в областта на енергетиката е ключова тема за Белия дом

/КРОСС/ България и САЩ са установили дълбоко приятелство и стратегическо партньорство, увери американският посланик у нас Н. пр. Херо Мустафа. Посланик Мустафа изнесе публична лекция пред Атлантическия клуб, посветена на „Американско-българските отношения: Следващите 30 години", в която постави специален акцент на резултатите от срещата в Белия дом между президента Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов и върху сътрудничеството ни в енергетиката.

„Тази година съм особено благодарна, че живея в тази чудесна страна - България. Работя с най-добрия екип и всеки ден научавам повече за българите и тяхната древна култура. Именно заради българският народ, аз съм оптимист за бъдещето на България и за отношенията между нашите две страни", започна посланик Мустафа на отличен български език, въпреки че е в страната ни само от няколко седмици.

Пред препълнената зала, в която имаше много политици, дипломати и представители на различни институции, американският посланик припомни, че тази година се навършват 30 години от падането на Берлинската стена и 15 години на членството на България в НАТО. „САЩ и България са постигнали много, най-вече в засилването на нашите търговски, военни и икономически отношения", увери тя.

Посланикът на САЩ у нас определи срещата между Тръмп и Борисов като „историческа", в която двете страни са заздравили още повече връзките и сътрудничеството си в областта на сигурността, икономиката и енергетиката.

На всяка една от темите посланик Херо Мустафа отдели специално внимание. В сферата на отбраната и сигурността тя отбеляза, че САЩ и България са осъществили здрава връзка след падането на комунизма, а за пример посочи обучението на американски военни у нас, както и американските инвестиции за развитието на българските военни обекти. „Базата в Ново село прекрасен пример за добрата съвместна работа", отбеляза тя.

Херо Мустафа похвали страната ни и за предприетите стъпки за модернизация на армията и увери, че двете страни ще започнат нов диалог за изграждането на 10-годишен план и двустранно сътрудничество. „САЩ ще продължат да подкрепят усилията на България за получаване на достъп до високотехнологични средства за отбрана", допълни тя.
В областта на икономическото сътрудничество американският посланик отбеляза, че Американски компании са инвестирали над 3 млрд. долара в България, а тези взаимоотношения ще се задълбочават. „Ще работим с вашето правителство и водещи икономически групи, за да помогнем на България да стане жизнено важен член на регионалната и глобална икономика", подчерта Мустафа, но препоръча за целта страната ни да работи за подобрение на инвестиционния климат у нас.

„Сътрудничеството в областта на енергетиката е ключова тема в Белия дом", увери посланикът и подчерта, че САЩ подкрепя страната ни за усилията за постигане на диверсификация на енергийните доставки, както и да се превърне в регионален център за търговия с газ. "Тръм и Борисов разговаряха как България ще стане истински енергиен хъб. САЩ ще следи отблизо как се развива интерконекторът с Гърция. За разлика от „Турски поток", където България е транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ Александруполис ще ви направят надежден доставчик на потоци от газ", смята Мустафа. Специален акцент тя постави и на ядрената енергетика, като подчерта, че ще помага за това да бъде прехвърлен американски опит и експертиза в тази област. За целта у нас се очаква да дойдат експерти, които да помогнат за бъдещето изграждане на АЕЦ "Белене".

В близките дни към екипа на посолството в САЩ ще се присъедини и нов съветник по въпросите на върховенството на закона, свободата на словото и борбата с корупцията.