Меню на ресторант включва ястия от скорпиони и тарантули
Секция: ЛЮБОПИТНО
29 Ноември 2019 17:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Меню на ресторант включва ястия от скорпиони и тарантули

/КРОСС/ Пролетни рулца с мравки, индийско хлебче самоса от тарантула, понички от копринени червеи, шишчета от скорпиони...Ресторант, отворен от двама французи и специализиран в ястия на базата на насекоми, привлича много клиенти в Камбоджа, предаде Франс прес.

Консумацията на насекоми е честа практика в тази страна в Югоизточна Азия, но те обикновено се предлагат на улицата, като са пържени и поляти със сос.

Заведението "Бъг кафе" отвори врати преди 5 години в Сием Реап, близо до Ангкор, и предлага кулинарни специалитети. "Искаме да покажем, че е възможно да се приготвят вкусни ястия с насекоми", заяви съоснователят на заведението Дави Блузар. Той създал рецептите заедно със свой братовчед и камбоджанския майстор-готвач Сейха Соен.

Летящи мравки с резени гуава, пармезан и сос винегрет с мед, крем от сладки картофи с ларви на пчели, галета от пюре от мравки, пчели, щурци със сирене и кисели краставички, чийзкейк със скакалци - с тези специалитети двамата французи се стремят също да изпратят послание.
Насекомите са евтин източник на протеини и, според Блузар и братовчед му, може да допринесат за намаляване на огромната консумация на месо, която има значимо въздействие върху климатичното затопляне и обезлесяването.

Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), вече 2 милиарда души в света консумират насекоми.