Протести с искане за по-сериозни мерки срещу климатичните промени в над 12 държави
Секция: СВЯТ
30 Ноември 2019 09:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протести с искане за по-сериозни мерки срещу климатичните промени в над 12 държави

/КРОСС/ Множество протести с искане за по-сериозни мерки срещу климатичните промени се проведоха в различни градове по целия свят. Демонстрациите се състояха вчера - дни преди началото на международната конференция за климата в Мадрид, предаде Асошиейтед прес. Протестите започнаха в Австралия, която беше обхваната от опустошителни горски пожари. Младата екоактивистка Грета Тунберг, която преди година започна климатични стачки в Швеция и вдъхнови хиляди ученици да я последват, написа в "Туитър": "Всеки е нужен. Всеки е добре дошъл. Присъединете се към нас".

Демонстрации имаше от още в Унгария, Белгия, Южна Корея, Полша, Великобритания, Турция, Италия, Испания, Португалия, Франция и Германия.

„Виждаме хиляди млади хора, които са излезли на улицата, защото проблемът с климатичните промени е сериозен. Той обаче е игнориран от система, която пренебрегва своите отговорности", каза португалския студент Франциско Араужо

В Берлин около 20 протестиращи скочиха в ледените води на река Шпрее срещу парламента, за да накарат правителството да предприеме още по-сериозни мерки за намаляването на парниковите газове.

Пред фондовата борса в Йоханесбург десетки активисти държаха транспаранти с надписи: "Не на въглищата"! Множество нигерийски младежи протестираха в центъра на град Лагос с плакати, на които пишеше: "Няма планета Б" и "Стига сте отричали, че Земята загива".