Туристи се къпят край пингвини в Антарктида (СНИМКИ)
Секция: Туризъм
30 Ноември 2019 11:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Туристи се къпят край пингвини в Антарктида (СНИМКИ)

/КРОСС/ „Това е все едно да те наръгат с нож", възкликва турист, докато се потопя във водата с температура три градуса по Целзий под заинтригувания поглед на група пингвини.

Навсякъде около остров Полумесец, край Антарктическия полуостров, ледени блокове с всякакви размери плават в спокойно море, като различните им форми наподобяват безтеглови форми на оригами. За да стигне до дестинацията в Антарктида, 58-годишният норвежец, Евен Карлсен, изминал 14 000 километра и похарчил хиляди евро.

На пингвините им е толкова неловко на сушата, колкото са пъргави във водата, докато масивни и величествени китове се плъзгат през вълните, а морските лъвове и тюлени лежат на слънце.
Антарктида, земя на приключения без владетели, е „като сърцето на Земята", според Марсело Лепе, директор на Чилийския антарктически институт. Той казва, че тя се разширява и свива като биещо сърце, докато могъщото течение, което се върти около континента, е като кръвоносна система, поглъщаща топли течения от други океани и преразпределящо студена вода.
Но този дълъг език от земя, който се простира към Южна Америка, се затопля бързо. Глетчерите му се топят и в екосистемата му нахлува микропластика, носена от течения.

Все повече туристи се стичат в района. През този сезон се очакват близо 80 000 посетители, което е 40-процентно увеличение в сравнение с миналата година. Антарктическите туроператори настояват, че насърчават отговорния туризъм.
„Не взимайте нищо освен снимки, не оставяйте нищо освен отпечатъци, не запазвайте нищо освен спомени", е мотото им.

Критиците обаче поставят под въпрос този вид туризъм, тъй като емисиите от обикалящите света полети и сажди или черен въглерод в изгорелите газове на круизните кораби са част от това, което излага региона на заплаха.
На остров Полумесец, пингвините се подреждат през пролетния размножителен сезон, като повдигат човките си и издавайки остри звучи от скалните си гнезда. "Това казва на другите мъжки "това е моето пространство", а също така, може би, "това е моята жена"," казва за АФП орнитологът Ребека Ходжкис.Колонията от 2500 пингвина постепенно намалява през годините. Не се знае дали по вина на човечеството.