Иглика Трифонова снима филм по „Калуня-каля“
Секция: КУЛТУРА
01 Декември 2019 10:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иглика Трифонова снима филм по „Калуня-каля“

/КРОСС/Изключително богата и натоварена сесия за финансиране на нови български игрални филми приключи в тази седмица. Националният филмов център оповести решенията, от които става ясно кои проекти ще влязат в производство през следващата година. Необичайно много от проектите са по съвременни български романи, спечелили вниманието на читателите.

„Калуня-каля" - новият игрален проект на режисьорката Иглика Трифонова получи зелена светлина за производство, за което НФЦ отпуска над 600 хил. лв. (сумата в крайна сметка може да надвиши и 1 млн.). Посмъртно писателят Георги Божинов ще получи още признание за своя роман, преиздаден над 10 пъти - след като през 2014-а Деян Енев преоткри „Калуня-каля". Филмовата адаптация на романа е дело на Трифонова.

Само за още един филм е гласувана такава сума - „По-малкото зло" със сценарист Юрий Дачев и режисьор Магдалена Ралчева (позната от филма „12А").

Финансиране в категорията „Проект за развитие на сценарий" са получили „Чамъ-кория" по книгата на Милен Русков със сценарист и режисьор Виктор Божинов, който пресъздаде и „Възвишение", и „Балканска рапсодия" по новелата на Мария Касимова-Моасе, със сценарист Димитър Коцев-Шошо. Един от спечелилите проекти с режисьор Зорница София („Воевода") е написан от известния български писател Петър Делчев.

Отпаднал е един от филмовите проекти по известен роман - „Камбаната" на Недялко Славов, със сценарист Александър Секулов.

В есенната сесия на НФЦ са подадени 17 проекта за финансиране с над 600 хил. лв. Одобрени са само 2 от тях. 16 проекта са кандидатствали за бюджет, по-малък от 600 хил. лв., три ще получат държавна субсидия за производство. Най-много предложения - 22 - са постъпили в категорията „Проект за развитие на сценарий". Девет екипа ще получат пари, за да работят най-малко половин година върху усъвършенстването на сценария. След това ще кандидатстват за бюджет за заснемане. Подадени са документи и за над 15 късометражни филма.

В една от най-оспорваните сесии на НФЦ са се включили почти всички български режисьори и сценаристи на игрално кино. Сред имената, отпаднали и одобрени, се срещат Светослав Овчаров, Радослав Спасов, Георги Дюлгеров, Камен Калев, Киран Коларов, Борис Десподов, Яна Титова, Иля Велчев, Петър Попзлатев и др.

Комисията, която одобрява проектите, е с председател Адела Пеева. Сред членовете ѝ са Бойка Велкова, Стефан Куцаров, Пламен Манасиев, Ивайло Пенчев и др.