Единственият в България пациентски център за НАЕ стана на 6 години
Секция: Здраве
01 Декември 2019 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Единственият в България пациентски център за НАЕ стана на 6 години

/КРОСС/ Първият и единствен по рода си в България пациентски център за рядката диагноза наследствен ангиоедем, навърши шест години от откриването си, съобщава ВИП Комюникейшън.

В този център пациентите имат възможност да бъдат насочени и консултирани от водещи специалисти в тази област. Наследственият ангиоедем (НАЕ) е описан за първи път през 1882 г. и е пример за първичен имунодефицит и псевдоалергична реакция. Диагнозата е фенотипен израз на предаван по наследство дефицит на плазмения С1 естеразен инхибитор, който се проявява клинично с рецидивиращи, самоограничаващи се отоци по кожата на тялото, лигавиците на горните дихателни пътища, храносмилателната и урогениталната системи. Отоците са бледи, твърди, несърбящи и болезнени и спонтанно преминават обикновено от 24 до 72 часа.

Те обаче са обезобразяващи, инвалидизиращи, а в случай при оток на гърлото - и животозастрашаващи. Важно е всички лекари и особено тези, работещи в спешни отделения, да бъдат запознати със симптомите на наследствения ангиоедем, защото именно там болните са чести посетители.

Центърът се намира в гр. Пловдив на ул. "Капитан Райчо"50. За предварителна - уговорка на тел.0878 518267.