Ще се изучава български език в Истанбулския университет
Секция: ЛЮБОПИТНО
01 Декември 2019 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще се изучава български език в Истанбулския университет

/КРОСС/ Обучение по български език като втори чужд език стартира в Истанбулския университет от тази есен, като вече има шестима записани студенти, съобщават от Министерството на образованието и науката.

Бъдещите българисти се запознаха със заместник-министър Деница Сачева, която беше на посещение във висшето училище. От нея те получиха първите си учебници по български език и книги от български поети и писатели.

Заместник-министърът разговаря с ректора проф. Махмуд Ак. Двамата обсъдиха възможността да бъде разкрита специалност "Български език и литература" в Катедрата по славянски филологии, като идеята се подкрепя от Факултет "Хуманитарни науки". Беше постигната договорка в библиотеката на Истанбулския университет да бъде разкрита и българска секция с литературни произведения.
„Предложих още да се разширяват хоризонтите на сътрудничеството не само в областта на българистиката, културологията, историята, но и в научните изследвания. Това е област, в която можем да направим сериозни крачки напред", заяви заместник-министър Сачева.

Тя припомни, че Софийският университет наскоро спечели голям проект на Европейската комисия за разкриване на Център за анализ на големи данни. „Това е изключително модерна територия, в която се пресичат много общи интереси, особено когато става въпрос за две съседни държави. Научните изследвания в областта на анализа на големи данни е от взаимен интерес", посочи тя.