Иван Костов: Премиерът няма на кого да се довери в момента
Секция: ПОЛИТИКА
01 Декември 2019 14:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Костов: Премиерът няма на кого да се довери в момента

/КРОСС/ "Социалните теми в дневния ред на страната са три - правосъдието и върховенството на закона, секторът на социално министерство, където се стигна до оставка на изключителен експерт като Бисер Петков, и липсата на вода".

Това каза бившият премиер Иван Костов пред БНТ.

Той започна с анализ на последната - режимът в Перник, който по думите му не е вследствие на това, че е сушава годината.
"Неглижирането на проблемите е обхванало сектора на държавната администрация и самите министри, които не са в състояние да наложат приетите дори документи, наредби и стратегии през годините", отбеляза Костов.

"Премиерът освен ловък коментатор, трябва да влезе и в ролята на добър управител на страната и да не се доверява на оценката на министрите и администраторите. Трябва да се запознае със становищата и да реши сам как да действа, защото няма на кого да се довери в момента", коментира Костов.

Той посочи, че една от основните слабости е в Министерство на финансите, откъдето се правят икономии.

"Водата е проблем на национална сигурност - освен че не може без вода, а и здравето преминава през качеството на водата", категоричен бе Иван Костов, който обясни, че обновяването на водната инфраструктура струва около 12 милиарда и е посочено откъде да се намерят парите.
"Проблемът е сложен, а не в шефа на ВиК Перник, нито в областния управител, а отговорен е Министерски съвет", каза Костов. По думите му този дребен проблем може да се превърне в голям за страната.

Бившият премиер коментира срещата на Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп, както и Брекзит.

"Това е добра крачка, но медиите създадоха неправилна постановка за това какво точно е говорено на срещата. Ако се погледне внимателно, там няма визи, акцентите са върху енергийната сигурност, корупцията, свободата на медиите, проблеми от нашия дневен ред, а не в личното отношение на Тръмп към Борисов", коментира срещата Костов.
Той смята, че най-големият геополитически проблем за България обаче е излизането на Великобритания от ЕС - защото страната ще излезе от Съюза, а Борис Джонсън ще бъде избран за премиер, а в Англия има много българи.

"Дали Европа ще върви към федерализация или ще бъде Европа на нациите - огромен проблем, който засяга и България. Оказва се, че ние получаваме най-малко от кохезионните фондове - как се води европейска политика, най-бедните получават най-малко", посочи Иван Костов.

Той смята, че президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Италия Джузепе Конте ще паднат от власт на следващи избори.

"Но каква политика трябва да води България на този фон - трябва да води национална политика", каза бившият премиер.

Иван Костов подкрепя идеята за повишаване на данъците на старите автомобили, предложена от Йорданка Фандъкова.

"Но трябва да се подходи комплексно - градски транспорт, паркирането, тъй като въздухът е най-голямата заплаха за здравето на всички граждани, и по света е така", обясни Костов.

Бившият премиер не пожела да коментира "разпада в дясно", тъй като е излязъл от политиката и няма сили да участва в боричкания.