Посланикът на Албания: Благодарим на България за помощта
Секция: ПОЛИТИКА
01 Декември 2019 17:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланикът на Албания: Благодарим на България за помощта

/КРОСС/ Албания има нужда от нашата солидарност след разрушителното земетресение от 6,4 по Рихтер във вторник, което взе десетки жертви и предизвика значими материални щети.

„Завършили сме дейностите по спасяване. Крайният баланс е много трагичен: 51 жертви, сред които и 7 деца от 2 до 8 години, повече от 1200 къщи са разрушени и повече от 5200 души са без покрив", каза посланика на Албания у нас Доника Ходжа в студиото на „Тази неделя", предава Би Ти Ви.

Тя изрази своята благодарност за съпричастността на българския народ, както и на правителството ни към нейната страна.

„Бих искала да изразя благодарността си към българското правителство и към народа на България. От сутринта на земетресението премиерът на България се е обадил на министър-председателя ни, за да изрази своята солидарност", разказа Ходжа. Българският външен министър се обади на албанския външен министър, за да изрази своята солидарност, а вътрешният министър се е обадил на своя колега и му предложил помощ.

Българското правителство отпусна 200 000 лв. и 4 автомобила с хуманитарна помощ за Албания.

Доника Ходжа разказа и как българи, живеещи във Франция, са предложили своята къща на пострадала албанско семейство, а българската общественост се е организирала и е изпратила парични преводи.


„Не искаме тези, които са загубили домовете си, да живеят така завинаги и особено по коледните празници", каза посланикът на Албания и сподели, че страхът на хората продължава да е голям, защото продължават вторичните трусове със сила от 4 и 5 по Рихтер.

Албания се е обърнала а помощ към много стани. Това, което е нужно за първата фаза на възстановяването, са инженери, които да оценят състоянието на сградите и кои от тях са годни за живеене и могат да бъдат реновирани.

Втората фаза ще бъде изграждането на временни убежища, за тези, които са останали без дом.

Доника Ходжа сподели, че се чувства в България като у дома и е благодарна за гостоприемството на българите, които са много близки до албанците.