200 страни обсъждат как да спасят планетата от климатичните промени
Секция: Наука
02 Декември 2019 08:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
200 страни обсъждат как да спасят планетата от климатичните промени Протест в Лисабон за по-активни действия срещу климатичните промени

/КРОСС/ Делегати от близо 200 държави ще се опитат да уточнят последните детайли по правилата за прилагане на Парижкото споразумение, включително как да се създаде функционираща система за международна търговия с емисии и как да бъдат компенсирани бедните страни за загубите, които понасят от покачването на морското равнище и други последици от климатичните промени, информира Асошиейтед прес.

25-ата конференция по изменение на климата ще продължи до 13 декември.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди вчера, че усилията, които се полагат досега в света за борба с климатичните промени, са крайно недостатъчни и точката, от която няма връщане, вече не е отвъд хоризонта.

Светът има научното познание и техническите средства да задържи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, както е предвидено в Парижкото споразумение за климата, но липсва политическата воля за това, каза генералният секретар на ООН.

Той призова човечеството да прекрати "войната срещу природата" и изрази убеденост, че това е възможно.

В рамките на форума ще се проведе среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС.

Каква е българската позиция?

В работата на форума ще се включи и българският министър-председател Бойко Борисов. Той ще представи позициите на България по важни въпроси и приоритетни теми, свързани с изпълнението и отчитането на целите на Парижкото споразумение от 2015 година.

Пред журналисти министър-председателят вчера отбеляза, че се очаква страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата да постигнат напредък по редица въпроси, свързани с финансирането на дейности в борбата с изменение на климата в развиващите се държави.

"Отивам, защото европейският парламент и Европейската комисия поставят проблема с климатичните проблеми на първо място и се очаква по тази тема да има още по-голямо финансиране, посочи Борисов. По тази тема ще се опитам да защитавам нашите въглищни централи и някои вредни производства, които за съжаление имаме. Те обаче казват - мислете първо за продължителността и за качеството на живот - за пет или десет хиляди души можете да намерите работа. Чистотата на въздуха трябва да е тема на широк обществен дебат", каза Борисов.

Здравето трябва да е на първо място. За да увеличим продължителността и качеството на живот, сигурно ще струва скъпо, но ще се опитаме да го направим, изтъкна премиерът. Ще защитавам нашите позиции към момента, ще опитам да отлагам, но ако трябва да съм честен, трябва широк дебат дали искаме да живеем в смог, заяви Борисов.

Цитиран от някои медии, Борисов е заявил, че е време за дебати какво искаме: ТЕЦ-ове (на въглища), стари коли, мръсен въздух или по-дълъг живот.

Европейският съюз е отговорен за едва 9 процента от парниковите емисии в света, затова страната ни застъпва становището, че ЕС не може да се справи самостоятелно с проблема без поне толкова активно участие и на другите големи емитери (Китай, Индия и САЩ), се посочва в официално прессъобщение на МС. В същото време Европа, благодарение на опита и силно развитите си технологии, играе водеща роля в борбата с климатичните промени.