Папа Франциск: Консуматорското общество е "вирус, който атакува вярата в нейните корени"
Секция: Православие
02 Декември 2019 08:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Папа Франциск: Консуматорското общество е "вирус, който атакува вярата в нейните корени"

/КРОСС/ На меса във Ватикана Папа Франциск отправи критики към консуматорското общество, предаде Ройтерс. Изявлението му бе по повод изминалия Черен петък и днешния Киберпонеделник, с които започнаха и големите коледни намаления в магазините.

"Скъпи братя и сестри, консуматорството е вирус, който атакува вярата в нейните корени, защото ви кара да вярвате, че животът зависи само от това, което имате. Когато живеете за придобивки, те никога не са достатъчни, алчността расте и накрая човек е винаги недоволен и гневен". 

Междувременно папа Франциск защити традицията да се разполагат инсталации, изобразяващи Рождество Христово, на обществени места, съобщи Ройтерс.

В градчето Гречо, източно от Рим, където през 1223 г. започват да се поставят сцени на Рождеството, той подписа апостолическо писмо за значението и важността на тази традиция.

"С това писмо искам да насърча хубавата семейна традиция за поставяне на сцена на Рождеството в дните преди Коледа, но също така и за поставянето й на работното място, в училища, болници, затвори и площади", се казва в документа.

Всяка година около Коледа тези сцени стават обект на полемика в страни като Съединените щати и Франция. Разполагането  им на площади често е критикувано от атеисти, поддръжници на свободното слово или секуларистки организации, отбелязва Ройтерс.