Airbus уволни 16 служители за индустриален шпионаж
Секция: СВЯТ
02 Декември 2019 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Airbus уволни 16 служители за индустриален шпионаж

/КРОСС/ "Еърбъс" (Airbus) уволни 16 служители без предизвестие във връзка с разследване, свързано с шпиониране на германски военни програми, съобщават медии.

Прокуратурата в Мюнхен е започнала разследването през септември, след като компанията известила властите за потенциални нередности с документи за две сделки.

Уволнените 16 служители, включително и мениджър на отдел, са заподозрени в индустриален шпионаж и незаконно придобиване на конфиденциални документи за бъдещи проекти за германските въоръжени сили.

"Еърбъс" е един от основните доставчици за нуждите на германските въоръжени сили и редовно печели договори за снабдяване на армията с нови самолети и хеликоптери.

Случаят с индустриалния шпионаж датира от есента на 2018 г., когато служител попитал началниците си и правния отдел дали трябва да има достъп до класифициран документ, който е получил. Последвала голяма проверка на 1.5 милиона документа, разпитани са и служители.

Първоначално 90 души били заподозрени в незаконно придобиване и притежание на секретни документи, включително и някои данни от военни договори с армията.