Росен Желязков: Българското въздушно пространство няма структурни проблеми
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Декември 2019 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Желязков: Българското въздушно пространство няма структурни проблеми

/КРОСС/ "Българското въздушно пространство няма структурни проблеми и сме готови да споделим положителния си опит в управлението му", заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на дебат на тема: „Бъдещето на Единното европейско небе“, който се проведе в рамките заседанието на Съвета на ЕС, формат Транспорт, в Брюксел.

„Трафикът в българското въздушно пространство почти се удвои през последните 5 години. Независимо от това, България предоставя и е готова да продължи да предоставя услуги за въздушно движение без закъснения, като с това подпомага европейската мрежа. Ние постигнахме това посредством прилагането на ефективни решения и превантивно планиране. По този начин, въпреки интензивния трафик, българското въздушно пространство не е тясно място в мрежата и няма структурни проблеми. Проблемите с капацитета на въздушното пространство в Европа могат да се решат чрез прилагането на подобни практики и технологии“, посочи министър Росен Желязков.

По думите му реорганизация на въздушното пространство е необходимо да се прави само там, където има нужда, без да се пренебрегват или компрометират добре работещите решения и постижения. Министърът изтъкна, че България провежда последователна и проактивна политика за осигуряването на нужния капацитет и безопасност.