Плащането на данъци в ЕС - най-сложно у нас и в Италия
Секция: ИКОНОМИКА
03 Декември 2019 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плащането на данъци в ЕС - най-сложно у нас и в Италия Над 440 часа годишно са необходими на родния бизнес, за да се справи с данъчните изисквания

/КРОСС/ Българският бизнес отделя средно 441 часа годишно, за да отговори на всички местни данъчни изисквания, което е с 12 часа по-малко спрямо предходната година. Това обаче е значително над средното по света - 238 часа.

Така България продължава да пада в глобалната класация Paying Taxes на консултантската компания PwC и Световната банка, като губи пет позиции и заема 97-о място от 190 държави. Единствената държава с по-лош резултат от България в съюза е Италия, която също губи позиции и се класира на 128-о място.

При изчисляването на тежестта и времето за администриране на данъчните изисквания PwC и Световната банка използват модел, който включва средно голяма компания с ограничена отговорност, регистрирана от граждани на съответната държава, която има дейност само на нейна територия и не се занимава с внос и износ.

Когато се измерва времето, необходимо за плащане на данъците, се включва попълването на декларации, обработката им от администрацията, както и възстановяването на надвнесен данък, обжалване и ревизии.

Резултатите на България почти не се променят спрямо миналата година. Общата оценка на страната е 72,3 точки от максимални 100 при 72 миналата година.

Времето, нужно да се спазят всички данъчни изисквания, се скъсява с 12 часа до 441 часа. Най-много отнема изпълняването на изискванията, свързани с отчитането на данъци от персонала - нужни са 250 часа годишно (86 средно за света).

Плюс за страната е относително ниската обща данъчна тежест спрямо печалбата на компаниите. Тя леко се увеличава през 2018 г. - от 27,7% през 2017 г. до 28,4%, но остава една от най-ниските в ЕС след Румъния (20%), Люксембург (20,4%), Хърватия (20,5%), Кипър (22,4%), Дания (23,8%) и Ирландия (26,1%). Повишението в България идва от разходите за персонал, където вероятната причина са по-високите заплати. Тази година Бахрейн измества традиционния лидер в класацията - Хонконг, с резултат 100 от 100 и едва 22,5 часа годишно, заделени от бизнеса за плащане на данъци, в Хонконг са 34,5 часа. Причината за скока на Бахрейн е наличието на електронна система за изплащането на социални осигуровки.