Цацаров иска КПКОНПИ да може да атакува закони с корупционен риск
Секция: ПОЛИТИКА
03 Декември 2019 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цацаров иска КПКОНПИ да може да атакува закони с корупционен риск

/КРОСС/ Амбициозна концепция за реформи в КПКОНПИ представи Сотир Цацаров пред ресорсната парламентарна комисия.

Днес депутатите изслушват двамата кандидати за председател на Комисията „Антикопурция“.

Настоящият главен прокурор, който е номинацията на властта, обяви, че предвижда създаването на Консултативен съвет към КПКОНПИ, който да изготвя становища за законопроекти, които крият корупционен риск.

Цацаров говори и за правата и отговорностите на служителите на КПКОНПИ. Той предлага да се създаде специален механизъм за проверка на почтеността на служителите на комисията и да се дадат нови правомоция на инспектората на комисията.

Той смята да редуцира администрацията и коментира, че за него е странно как нормативно е „закрепен“ броят на служителите и че той е прекалено раздут.

Цацаров щял да направи преценка на натовареността на съответните отдели. В момента, по думите му, едва 7% от служителите на комисията реално участват в противодействието на корупцията.

Цацаров разкритикува пред депутатите текстове от закона за борба с корупцията. При цялото мое уважение към този документ – той е твърде общо методологичен и общо теоретичен, е мнението на настоящия главен прокурор.

Той поиска повече съвместна работа между различните институции, свързани с борбата с корупцията, повече прозрачност при изготвянето на нормативните актове и повече обществен дебат.

Кандидатът за шеф на КПКОНПИ поясни, че предвижда създаването на Консултативен съвет към комисията.

Под консултативен съвет разбирам съвет, в който да са привлечени утвърдени юристи и учени по съответни специалности, чиито опит и знания да бъдат използвани именно при тези експертни становища по отношение на законопроектите на изпълнителната власт,  обясни Цацаров.

Той допълни, че в концепцията си е посочил необходимостта от въвеждането на постоянен медиен мониторинг. И обясни, че става въпрос за ежедневен мониторинг, който да третира всички медии като източник на информация, а не като пиар дейност.

По закон именно този медиен мониторинг и източниците от публикациите от средствата за масова комуникация се приравняват на сигнал.

Този сигнал може да е източник на данни за корупция, за конфликт на интереси, може да идентифицира риск, който налага отправяне на предложения за антикорупционни мерки, може да дава данни за недостатъци в работата на самата комисия, посочи още Цацаров.