Мартин Скорсезе: Моля Ви, моля Ви, не гледайте „Ирландеца“ на телефоните си
Секция: КУЛТУРА
03 Декември 2019 10:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мартин Скорсезе: Моля Ви, моля Ви, не гледайте „Ирландеца“ на телефоните си А някои споделят, че са го гледали на смарт часовници

/КРОСС/ Мартин Скорсезе призова зрителите да не гледат „Ирландеца“, или който и да е друг филм, на телефоните си. Режисьорът отправи молбата си в интервю пред критика Питър Травърс за списание „Ролинг Стоун“.

Ако някога искате да гледате моите филми, или други филми, аз бих препоръчал – моля Ви, моля Ви, не ги гледайте на телефон, моля Ви. [Поне на] iPad, може би голям iPad“, каза режисьорът.

След като бе пуснат в избрани киносалони преди 3 седмици (и продължава да има прожекции), „Ирландеца“ бе качен в „Нетфликс“ на 28 ноември. От компанията нямат практика да дават информация за броя на зрителите или боксофис резултати, но се очаква и двете цифри да са високи.

В социалните мрежи потребителите се разделиха на две – тези, които настояват, че филмът с Робърт де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши е за голям екран, и други, които нямат нищо против малкия формат – някои вече споделиха, че са го гледали на екраните на смарт часовниците си.

Междувременно, някои предложиха как дългата 3 часа и половина продукция може да бъде разделена на 4 части и да се гледа като минисериал. Първи епизод би продължил до 49-ата минута, когато Джими Хофа (Ал Пачино) затваря телефона. Втора серия би се разпростряла до 1 ч. и 40 мин., третата – до 2 ч. и 47 мин. и остава по-малко от час за последната.

Този формат не бе одобрен от Скорсезе, пред „Ентъртейнмънт Уийкли“ той споделя, че „смисълът на този филм е натрупването на детайли“. Независимо от дължината обаче, Скорсезе получи едни от най-ласкавите ревюта за цялата си кариера, критиците определят филма за „по-добрата версия на „Лоши момчета“.

Разбира се, има и негативни отзиви – най-вече заради малкото екранно време за женските персонажи, особено Ана Пакуин, която играе голямата дъщеря на Франк, героя на Де Ниро. В своите 10 минути на екран тя има едва 7 думи, но пред „USA Today“ Де Ниро защити решението на сценариста, тъй като именно мълчанието било заложено в смисъла на персонажа.

Критика Скорсезе си навлече и от феновете на „Марвел“ и „Ди Си“ със своя коментар пред „Емпайър“ от преди два месеца, че супергеройските филми „не са кино“.