Седмица на Никола Вапцаров започва от днес в Кипър
Секция: КУЛТУРА
03 Декември 2019 17:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Седмица на Никола Вапцаров започва от днес в Кипър

/КРОСС/ Седмица на Никола Вапцаров започва от днес в Кипър. Тя се организира от най-голямото на острова българско училище „Никола Вапцаров” в Никозия, което е към Съюза на българите в Кипър, по случай 110-ата годишнина от рождението на патрона му. 

Началото на Вапцаровите дни бе поставено днес с откриването във фоайето на училището на изложба на детски рисунки и фотографии, посветени на поета, възпял „едрите звезди над Фамагуста”.

Българчетата от 8 наши училища на острова се включиха със свои творби в обявените два ученически конкурса. Първият, под надслова „За него – Живота…”, бе за портрет на поета и за илюстрации по негови творби. Вторият, фотоконкурсът „Едрите звезди над Фамагуста”, бе за оригинално пресъздаване на водещите теми в поезията на Вапцаров – хората, морето, машините, утрешния ден. 

„Целта ни е днес, 110 години след неговото раждане, да представим патрона си през погледа на българските деца в Кипър, а конкурсът е една реална възможност за насърчаване на младите хора да покажат своя талант, умения и фантазия”, заявяват организаторите от българското училище „Никола Вапцаров”.

Седмицата на Вапцаров в Кипър ще продължи до 8 декември. Тя включва още прожекция на документален филм за живота на поета, празничен концерт с литературно-музикална програма на училище „Никола Вапцаров”, спортен празник с щафетни игри за най-малките вапцаровци.