Камарата на представителите на САЩ прие резолюция срещу връщането на Русия в Г-7
Секция: СВЯТ
04 Декември 2019 11:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Камарата на представителите на САЩ прие резолюция срещу връщането на Русия в Г-7

/КРОСС/ Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие резолюция, в която се обявява против участието на Русия в Г-7, съобщава РИА Новости.

За документа са гласували 339 членове на Камарата на представителите, а 71 са против. Той няма силата на закон в Съединените щати и има препоръчителен характер по отношение на изпълнителната власт, която не е длъжна да го спазва.

В резолюцията се казва, че Русия не трябва да се връща в Г-7, „докато не започне да зачита териториалната цялост на своите съседи и не се придържа към стандартите на демократичното общество".
Преди това този документ беше одобрен от комисията по външни работи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп по-рано обеща да покани руския лидер Владимир Путин на следващата среща на Г-7, която ще се проведе в САЩ през 2020 година. Според него има смисъл да се обсъждат много международни въпроси заедно с Москва.

По-късно френският президент Еманюел Макрон заяви, че лидерите на страните членки на Г-7 по време на последната среща на върха не са могли да постигнат консенсус по поканата на Русия в клуба, а германският канцлер Ангела Меркел свързва възможността за подновяване на Г-8 с напредък по украинския въпрос.
На свой ред Владимир Путин подчерта, че Москва е готова за диалог и не изключва възстановяването на формата Г-8, но това не е „самоцел".