Съоснователите на "Гугъл" подадоха оставки
Секция: Технологии
04 Декември 2019 17:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съоснователите на "Гугъл" подадоха оставки

/КРОСС/ Лоранс Едуард Пейдж, главен изпълнителен директор и съосновател на "Гугъл" (Google) и на компания майка Alphabet, обяви, че ще се оттегли от поста си, за да бъде заменен от изпълнителния директор на "Гугъл" Сундар Пичай (Пичай Сундараджан), който оттук нататък ще поеме и двете мениджърски роли.

И другият съосновател на "Гугъл" - Сергей Брин ще отстъпи поста си на президент на технологичния интернет гигант.

"Никога не сме били хора, които да държат на ръководните роли, когато смятаме, че има по-добър начин за управление на компанията", посочиха в съвместно изявление Лари Пейдж и Сергей Брин.

"Компаниите Alphabet и Google повече не се нуждаят от двама главни изпълнителни директори и президенти. Занапред Сундар Пичай ще бъде главен изпълнителен директор както на Google, така и на компанията майка Alphabet", добавиха те.

По този начин съоснователите на "Гугъл" отстъпиха от лидерските си управленски позиции в интернет гиганта, който те основаха пред 21 години, превръщайки го в една от най-влиятелните и една от на скъпите компании в света.

Лари Пейдж и Сергей Брин основаха "Гугъл" като студенти от университета в Станфорд през 1998 година и развиха бързо компанията, за да я превърнат в една от най-големите сили на новото хилядолетие. Интернет търсачката на "Гугъл" успя бързо да изпревари конкуренти като Yahoo и Microsoft, получавайки значителна част от трафика за търсене, придобивайки в последствие дигиталната рекламна компания DoubleClick и сайта за видео споделяне YouTube. Последва придобиването и на компанията за мобилни операционни системи Android, което катапултира Google далеч отвъд нейната основна функция на интернет търсачка.