Започна акцията срещу мръсния въздух в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Декември 2019 16:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна акцията срещу мръсния въздух в София

/КРОСС/ Започна изпълнението на новата програма на Столична община за монтиране на филтри на комините на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища. Това е една допълваща мярка към двата големи проекта, които има Общината за отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични. Това каза кметът на София, по време на демонстрацията на комини."Миналата година направихме тест с 35 домакинства. Разговаряхме с хората от Красна поляна, един от районите с най-много замърсяване на въздуха и то следствие на отоплението на дърва и въглища", добави Фандъкова.

По думите и това е един от двата най-големите източника за замърсяването в София, заедно с трафика и автомобилите.

"Ефектът е доказан, 80% е ефективността на използването на филтри. Това не е кардиналното решение на проблема, но има редица къщи, които не могат, не са допустими за влизане в двете големи програми", каза още кметът на София.

Програмата е инициирана от общинския съвет и е тригодишна. Тя обхваща общо 2000 домакинства. До края на годината ще бъдат монтирани филтрите на 180 домакинства. Тази мярка е една от 100-те, които реализираме. През следващите се очаква тя да помогне за подобряването на чистотата на въздуха, за да влезем в определените норми, каза още Фандъкова.

След инсталирането на филтрите допълнителният разход за домакинствата годишно ще бъде 12-15 лв. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, по време на деностарация на комини."Говорих с жена, която се отоплява от миналата година. Каза, че разходът на електричество е минимален, даже буквално се изрази жълти стотинки", каза Фандъкова. Кметът на София уточни, че на домакинствата филтрите им се предоставят безвъзмездно.

"Финансирането е от бюджета на Столична община. Заедно с големите проекти, които успяхме да защитим с европейски средства и тази програма, до 3 години очакваме намаление на замърсяването от дърва и въглища на 1/3 от домакинствата, които се отопялват на дърва", отбеляза още тя.

Специално за програмата за филтрите усилията са насочени към районите "Красна поляна" и "Слатина", които кметът уточни, че са най-замърсени.