След премиерския пост ще си направя сайт и ще бъда много добър разследващ журналист
Секция: Коментари
04 Декември 2019 19:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След премиерския пост ще си направя сайт и ще бъда много добър разследващ журналист

/КРОСС/ "Утре, като напусна премиерския пост, ще си направя и аз един сайт и ще кажа "Не ме пипайте". Като полицай ще бъда много добър разследващ журналист" - с такава екстравагантна идея министър-председателят Бойко Борисов отговори в интервю за Би Ти Ви на поредица от въпроси за медийната свобода в България. По обясненията му така щял да се впише в модела, по който двама олигарси купували медии - "кой сайт, кой телевизия", и ако направели нарушение, казвали: "Не ме пипайте, аз съм издател".

Видимо раздразнен от въпросите по темата, Борисов нарече "лъжи" твърденията, че в страната няма свобода на медиите. Попитан защо тогава САЩ изпращат в посолството си в София човек, който да следи за върховенството на закона и медийния плурализъм, той отвърна изненадващо, че това е станало по негово искане. Новината за новото назначение дойде от изявление на американския посланик в София Херо Мустафа, но досега нито от американска, нито от българска страна, не е споменавано инициативата да е на Борисов.

Премиерът каза, че от Вашингтон оценил по различен начин ролята на телевизията и на медиите в представянето на световните лидери. "От това, което съм гледал, Тръмп го дават с изкривени физиономии, с дупки по бузите, като дявол. А се оказа много симпатичен с гъвкав ум човек, много приятен. Два часа минаха като 1 минута. Не можах да повярвам как съм се чудил как този човек би могъл да бъде на този пост?!" възкликна Борисов.

Премиерът повтори тезата, която развива обичайно, когато става дума за медийната свобода - че няма спрян журналистически материал, нито забранена тема за разследване, но не би искал да вижда в България медиите да се държат като в САЩ - да крещят, да се бута и бият - поведение, което според Борисов е неправилно.