Днес е Световният ден на почвата
Секция: ЛЮБОПИТНО
05 Декември 2019 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е Световният ден на почвата

/КРОСС/ 60-хилядната световна почвоведска общност отбелязва за поредна година Световния Ден на почвата. Тази година отбелязването на Деня в България ще премине под мотото „Да спрем ерозията на почвата, да спасим нашето бъдеще", съобщиха от Българското почвоведсто дружество.

Почвата е ограничен, незаменим и практически невъзобновим природен ресурс. Въпреки огромното й значение за осигуряване на продоволствената сигурност и устойчивостта на земните екосистеми, включително приспособяването към изменението на климата и смекчаването на последиците от него, следствие постоянния ръст на населението и прилагането на неустойчиви управленски практики, деградацията на почвените ресурси расте заплашително в световен мащаб.

Като призна решаващата роля на почвата за постигане на целите на хилядолетието за устойчиво развитие и нулев глад и предвид огромните предизвикателства пред нейното устойчиво управление и опазване, Общото събрание на ООН, с резолюция на 68-та сесия от 20 декември 2013 г. взе решение на 5 декември да бъде отбелязван ежегодно Световен ден на почвата и призова националните правителства, регионални и международни правителствени и неправителствени организации, частният сектор и всички заинтересовани страни да се присъединят към честването на Световния ден на почвата.

За изминалите години Световният Ден на почвата се превърна във важен ден от календара на ООН с организирането на събития, посветени на почвата, в над 150 страни по целия свят.

По случай Деня на почвата Селскостопанската академия, Националният музей „Земята и Хората", Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров" и Българското почвоведско дружество организират различни инициативи в Националния музей „Земята и Хората" в столицата.