Психиатърката, източила от Здравната каса над половин милион, обжалва ареста си
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Декември 2019 11:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Психиатърката, източила от Здравната каса над половин милион, обжалва ареста си

/КРОСС/ Психиатърката, източила над половин милион лева от Здравната каса с фиктивни медицински протоколи и рецепти, обжалва днес пред Окръжния съд в Пловдив наложената ѝ от Районния съд под тепетата мярка за неотклонение "задържане под стража".

49-годишната д-р Инна Бончева бе арестувана преди седмица след специализирана съвместна операция на Икономическа полиция и ДАНС. От началото на 2017 г. до 2018 г. лекарката е създавала фиктивни диагнози и е издавала фиктивни документи, с които след това от аптеката са вземани скъпо струващи лекарства за лечение на параноидна шизофрения. Бончева използвала за това "мулета", на които заплащала 10% от продажната цена на лекарствата, които пласирала на черно.

Изписвани са медикаментите Ксеплиом, Тревикта и Зипадера. Всяка ампула от тях струвала между 700 и 900 лева. Трите лекарства се предоставят на пациентите само, ако имат специални протоколи, заверявани и разрешавани от НЗОК, като пациентите ги получават, след като представят рецепта от лекаря си и рецептурна книжка.

Медикаментите били изписвани на абсолютно здрави хора, някои от които се намирали и в чужбина, а също и на пациенти с леки психически увреждания, които иначе ползват много по-евтини лекарства. Тези хора даже нямали представа, че "страдат" от параноидна шизофрения.

След като се сдобивала със скъпите препарати, д-р Бончева ги продавала на половин цена на черния пазар, а 90% от припечеленото, влизало в джоба ѝ. При обиските от бюрото на психиатърката бил иззет и силиконов печат на Здравната каса в Пловдив.

Срещу лекарката са повдигнати обвинения за измама в големи размери и документно престъпление. Законът предвижда за това от 1 до 8 години затвор и конфискация на една втора от имуществото ѝ.