Още мерки за мръсния въздух, предлагат екостикери за колите
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Декември 2019 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Още мерки за мръсния въздух, предлагат екостикери за колите

/КРОСС/ Държавата готви нови екомерки срещу изгорелите газове на автомобилите. За колите, които най-много замърсяват, ще има забрана за влизане в центровете на големите градове. Новите правила за определяне на екологичната група на превозните средства ще бъдат пуснати до дни за обществено обсъждане, съобщи NOVA.

Идеята е по време на проверките за техническа изправност върху предните стъкла на автомобилите да се поставят стикери с различни цветове според степента на замърсяване и изгорелите газове, които отделят. Колкото повече замърсява околната среда даден автомобил, толкова повече ограничения на пътя трябва да среща. Забраните ще се определят и следят от местните власти.
Заради мръсния въздух: София вдига данъка на джипове и коли с ниски екостандарти

Трафикът в големите градове остава сред основните виновници за мръсния въздух, който дишаме. Това показват и замерванията в пунктовете на Агенцията по околна среда. Оказва се, че 25% от колите "произвеждат" 90% от мръсния въздух. Остава въпросът кои са най-вредните за природата коли.

Колко дим излиза от ауспуха в момента показва единствено екокатегорията на автомобила, определена от производителя - от Евро 1 за най-замърсяващите до Евро 6 - за най-екологичните на пътя. Автотехниците в сервизите обаче смятат, че тази оценка невинаги е най-правилната, защото всеки появил се дефект веднага се отразява върху разхода за гориво, а оттам - и върху количеството отделени газове. При автомобили с категория Евро 5, но с повреда, уредът отчита 5% въглероден оксид. При по-старите, но технически изправни с Евро 2 - с 0.5%. В сервизите обясняват, че най-често подобни резултати се отчитат при отстранен катализатор.


За да е ясно кой автомобил колко точно замърсява въздуха, държавата въвежда екостикери, които ще показват моментната еконорма на превозното средство. Според количеството на вредните газове, замерени по време на техническия преглед, в средата на предното стъкло ще се лепят стикери с номера от 1 до 5 - за всяка нова екогрупа.