Корнелия Нинова: Лъжа е, че е имало договорка за субсидията
Секция: ПОЛИТИКА
05 Декември 2019 14:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Лъжа е, че е имало договорка за субсидията

/КРОСС/ „Споделената от г-н Карадайъ информация, че аз и премиерът Борисов сме договаряли субсидията е лъжа. Интересно ми е защо ДПС правят това, след като знаят, че нито съм се срещала, нито съм говорила по телефона, нито съм договаряла с г-н Борисов такова нещо". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание. По думите й мотивацията за такова изявление е, от една страна, че това е опит ДПС да прикрият вече известния и за децата факт, че те участват в това управление и да прехвърлят някаква коалиция между БСП и ГЕРБ, за да замаскират своето участие. „Второ - на ДПС им е удобно статуквото - партиите да се финансират задкулисно, за да може бизнес, лобита и мафията да диктуват политиката", категорична беше тя.
„Нашата позиция винаги е била ясна и открита - един лев субсидия за партиите е убийство на опозицията, посегателство върху плурализма и многопартийната система в България", припомни Нинова. Тя акцентира още, че отварянето на безконтролно финансиране от бизнеса е намеса на икономически интереси и лобита в политиката.
„Ние поканихме всички партии на официални разговори преди да започне процедурата по Бюджета, за да намерим разумно решение", припомни още председателят на левицата и уточни, че 11 лева е висок размер на субсидията и от левицата са търсили намаляване и общо решение, който да гарантира, че ще се работи спокойно и ще бъде затворена вратата бизнесът да диктува политиката. „Не получихме разбиране - внесохме си сами предложението, което ще гласуваме днес. Поискахме международна експертиза и подкрепа, през европейски и международни институции. Имаме писмо от ОССЕ, в което се осъждат последните промени в Изборния кодекс, осъжда се финансирането от фирми", подчерта Нинова. Тя добави, че в писмото има препоръки да се отменят измененията в законодателството изцяло.
„Нашата позиция е открита и принципна - разумно държавно финансиране на партиите, така че да се гарантира многопартийност, плурализъм, нормална функциониране на демокрацията", заключи Нинова.